Trots alla askmoln över Europa så har helgen varit strålande fin här i Normandie och för en gångs skull har jag inte varit inne i Paris och spatserat. Istället tog jag bilen till Rouen som är huvudstad i Haute-Normandie och den stad där Jeanne d’Arc brändes på bål 1431. För att inte stressa för mycket tog jag en omväg in till staden via landsbygden med lite stopp på vägen:

Till skillnad från Vernon (ca 25 000 inv) så är Rouen en riktig metropol, ca 100 000 invånare i själva stadskärnan och ett betydligt livligare gatuliv. Jag blir dock imponerad över hur alla städer är lika charmiga här i Frankrike, även de större. De gamla husen, trånga gränderna och större eller mindre kyrkorna/katedralerna är återkommande. Nackdelen med större städer är självklart mängden turister som verkar öka linjärt med invånarantalet (exponentiellt om vi pratar Paris) i det här landet, men det är bara att vänja sig. Frankrike är trots allt det största turistmålet i Europa.

Rouen var självklart inget undantag, och det kändes nästan hur historiens vindar blåste runtomkring mig när jag upptäckte staden. Bl.a. finns här Europas (eller var det världens?…) största gotiska katedral som var mäkta imponerande. Jag fick ett väldigt bra intryck av staden och jag tror absolut att jag kommer att åka in igen. Den ligger närmare än Paris och framförallt är det lätt att ta sig in med bil och parkering är gratis. Det är lite trist bara att upptäcka allt på egen hand, det skulle vara så mycket trevligare att kunna reflektera tillsammans med någon över un café au lait (Mia skynda dig hit!). I Rouen finns också Normandies enda helt engleskspråkiga bokhandel, och då jag läst ut den bok (Animal farm av George Orwell, väldigt underhållande politisk satir om kommunismen) jag köpte i Paris gällde det att passa på. För att bekanta mig lite med den franska litterära scenen så blev det två böcker av franska författare, The Hunchback of Notre-Dame och Madame Bovary. Nu ska det väl inte gå nöd på mig den närmaste tiden. Dessutom hann jag med lite spontanshopping innan jag åkte hem då jag på vägen till bilen passerade en klädaffär som jag råkade gå in i smiley De har ju så många sådana här…..

Våren börjar för övrigt komma ordentligt här nu och det är riktigt skönt att vara ute. Trots min pollenallergi så går det än så länge ganska bra, men lite ögonrinnande blir det ju efter en hel dag utomhus. Min tanke var först att ta mig in till Paris idag (söndag), men när jag vaknat och tittat klart på Kinas GP (streaming funkar ju skitbra! Blir svårt att motivera alla pengar det kostar att ha Viasat sport när jag kommer hem) så var det så fint väder att jag efter frukost bestämde mig för att leta reda på en trevligt plats i solen här i Vernon istället. Eftersom staden ligger längs med floden Seine och i en dalgång tog jag mig upp mot lite högre mark i jakt på en plats med god överblick. Jag fann ett riktigt bra ställe med fin utsikt över dalen och bäst av allt, ostört. Mycket bra beslut att stanna hemma idag alltså!