Precis som med alla andra franska bestämda artiklar så har jag idag insett att även baguette är helt ologiskt. Det heter nämligen la baguette (feminin) vilket ju inte alls stämmer bra överens med den självklara associationen till fransmannens “baguette”. Hur kommer det här sig? Två ord som ändå är någorlunda logiska är man och kvinna, le homme (mask) och la femme (fem). Även om fransmännen (ok Johanna, OCH fransyskorna) har en tendens att vilja göra allt tvärtom så har de inte lyckats vrida på dessa. Fast egentligen ska jag väl som svensk inte säga så mycket med våra en och ett…

Det är dock väldigt intressant att följa fransmännen och deras kärlek till detta luftiga, ljusa, avlånga bröd. De verkar verkligen inta den till alla måltider och att se någon gå med en baguette under armen eller ett par uppstickandes ur handväskan är lika självklart som att man här i Frankrike kör franskt. I Sverige är det en allmän rättighet att ha TV och säkerligen bredband också nu för tiden. Jag har redan konstaterat att internet överlag inte är självklart i det här landet (Online!) men däremot ska fransmannen få sin dagliga baguette! Söndagar är stängda dagar här, med undantag för två saker: les boulangeries (bagerierna) och floristerna. Jag har ett boulangerie precis runt hörnet från min lägenhet (det finns typ ett i varje kvarter) och det är ytterst sällan som jag har passerat detta och det inte har varit öppet. Skulle det dock hända att man inte hinner dit innan de stänger, eller om man mitt i natten har ett stort behov av baguetter, så behöver man inte vara orolig. Utanför bageriet finns en baguetteomat. Baugetter till folket, any time!

Varför floristerna även får ha (vad jag förstått så är det lag på att affärerna ska vara stängda på söndagar) öppet på söndagar har jag inte tagit reda på ännu. Jag har dock en teori, men utelämnar denna för att inte verka för fördomsfull.

Nog är det gott med baguetter får jag medge. Men eftersom jag vuxit upp på finskt rågbröd så vill jag gärna ha lite mörkt bröd till frukost. Här är Frankrike faktiskt inte helt dumt då det i de flesta fall går att hitta lite mörkare bröd i affärerna (Deutsche vollkornbrot). De mer välsorterade har t.o.m. Vasa knäckebröd! Inte lika stort urval som hemma, men ändå. Detta till trots så köpte jag lite Swedish rye bread på burk på IKEA (måste ju testa). Resultatet var faktiskt inte helt dåligt. Lite hårda kanter, men trots det gott. Och (Mia du behöver inte läsa resten av stycket smiley) gissa om det satte fart på magen! Jag har en tendens att filosofera på toaletten, men skulle jag suttit lika länge varje gång så hade det blivit en väldigt ineffektiv vecka.

Slutligen måste jag bara informera om att jag nu har varit i Frankrike i två månader och att jag fortfarande inte har en skråma på Volvon. Det måste vara något typ av rekord i det här landet där de kör bilar som vi i Sverige kör radiobilar.

<!– WriteFlash('’); //–>